perjantai 31. toukokuuta 2013

Lomalla viimeinkin

Tiistaina vielä ahkeroitiin töissä ja keskiviikkona oli ensimmäinen äitiyslomapäivä. Blogi on viettänyt hiljaiseloa, jotenkin ei vain ole ollut kerrottavaa. Perhevalmennukset olivat ja menivät, yhteensä kertoja oli kolme. Itse en näitä kokenut kovinkaan hyödyllisiksi, ehkäpä sen takia ei niistäkään tullut kirjoitelluksi. Aiheina olivat vanhemmuus ja varhainen vuorovaikutus, synnytys ja kivunlievitys sekä vauvan käsittely. Vauvan käsittely nostatti jopa hieman niskakarvoja pystyyn. Pääpaino oli videonpätkässä (hassua muuten puhua videoista, kyllä taisi olla dvd), joka oli tehty joskus 90-luvulla. Vanhentunutta tietoa oli jonkin verran, ja näissä kohdissa täti aina sanoi, että tämä ei ole nykytietoa. Eniten häiritsi vauvan nukuttamisesta kertova osio. Tässä oikein painotettiin, että kyllä vauvan voi nukuttaa yön yli vatsallaan, ei haittaa mitään. Ja tämähän EI ole nykysuositusten mukaista. Täti sanoi, että päivällä voi nukuttaa vatsallaan kun itse on hereillä, mutta öitä ei. Videossa tosiaan puhuttiin asian puolesta ja näytettiin vielä kuinka vauvan voi laittaa yöksi vatsalleen.

Visuaaliselle ihmiselle jää helposti mieleen se, mitä näkee. Ei tässä välttämättä riitä, että sanotaan samalla kun katsotaan videota. Ihmiset oppivat eri tavoin ja asiat jäävät mieleen eri tavoin. Jollekin saattoi nyt jäädä väärä kuva. Ja miksi pitää näyttää noin vanhoja juttuja?! No joo, pieni purkaus, mutta tämän olisi ehkä voinut toteuttaa eri tavalla.

Lämpimien ilmojen saavuttua olen minäkin saanut osani erilaisista raskausvaivoista. Sormuksille on pitänyt sanoa heihei, sen verran löytyy turvotusta. Turvotusta löytyy myös jaloista, kengät puristavat. Heti äitiysloman alettua olen saanut sanoa hyvästit yhdelle vessakäynnille yössä. Keho alkanee valmistautua pätkittäisiin yöuniin. Vessassa käyn 3-5 kertaa yössä, lisäksi kuumuuden takia yöunen laatu on huonoa. Onneksi nyt voi ottaa päiväunet kun siltä tuntuu. Kävely on hidastunut huomattavasti!

Vauvan hoitopöytä ja pinnasänky on kasattu, vaatteita pesty ja hankintalistaa kartoitettu. Jatkuvasti tulee mieleen asioita, joita vielä pitäisi hankkia. Kaikkea ei tarvitse heti, mutta nyt olisi kova into laittaa kaikki valmiiksi. Listalla on tällä hetkellä pinnasängyn patja ja pinnasuojat, itkuhälytin, rintapumppu, korvakuumemittari, hoitoalusta ja vaipparoskis. Myös jotkut kivat lakanat pinnasänkyyn, äitiyspakkauksen sammakkokuosi ei oikein ihastuttanut. Mutta käyttöön sekin menee, haluan tosin ensin laittaa jotkut muut. Nyt kun vielä on aikaa ja energiaa touhuta. Imetystyynyn ostin käytettyn tori.fi:n kautta ja parit imetysliivit tilasin Briteistä. Rintapumpun ajattelin myös ostaa käytettynä, mutta itkuhälyttimen uutena. Niiden hinta on käytettynä hieman turhan korkea verrattuna uuteen.

Hiljalleen voisi myös miettiä mitä pitäisi pakata sairaalakassiin. Paljonkaan mukaan ei kuulemma tarvitse. Kälyllä koko sairaalakassi oli melko turha. Hänen mielestään oli turha raahata kaikkea mukaan, kun sairaalasta sai lähes kaiken tarvittavan.

Vielä pitää malttaa odottaa, tänään rv35+1. Olo on kuin valaalla.

2 kommenttia:

 1. Ekan kerran oon blogissasi ja heti nappas mun lempipuheenaihe! Vauvan nukuttaminen vatsallaan yöllä. Mä olin aivan kauhuissani kun mulla oli 3 vk:n ikäinen kummityttö yökylässä ja seuraavana päivänä kerroin tytön äidille että nukkui hyvin 5 tuntia + 6 tuntia vatsallaan. Sehän sai kauheen huutokohtauksen. Kun mulla on ollut vauvoja, vuonna -08 ja 2010 niin oli vielä ihan ok nukuttaa lapsia niinkuin he viihtyvät. Mut nykyään tosiaan on vahva suositus, että lasta ei todellakaan suositella nukutettavan vatsallaan yöllä. Se perustuu niihin tilastoihin, jotka kertovat kätkytkuolemista, suurinosa niistä lapsista on nukkunut vatsallaan. Ei ole olemassa tilastoa maailman lapsista jotka on hengissä ja nukkuneet vatsallaan.

  Meillä molemmat mukelot nukkuivat vatsallaan 12 tunnin yöunia ilman yösyöttöjä 3 kk ja 4 kk iästä alkaen. Aina asetin ne masulleen ja kun oppivat kääntymään niin sitten olivat yöllä kääntyneet itse selällee.

  Iloisia ensihetkiä tulevan pienokaisen kanssa! Tuo nukuttaminen ei todellakaan tule olemaan ainoa epäselvä juttu äitiydessä, se on hurja maailma tuo äitiys :)

  Hauskaa alkukesää ja loppuajan odotusta :)

  VastaaPoista
 2. Tervetuloa ja kiva kun heti löysit jotain mihin tarttua!

  Tosiaan, kätkytkuolemien määräänhän nuo nykysuositukset perustuvat, eikä tuloksia ole niistä, jotka ovat selvinneet hengissä vatsallaan nukuttaessa. Toisaalta vatsallaan nukuttamisen tai pötköttämisen uskotaan helpottavan vatsavaivoja. Kaksipuoleinen kolikko :)

  Suositukset tulevat ja menevät ja onhan aikain saatossa lapsi- ja äitikuolleisuudelle tehty ihmeitä. Mutta hieman tuntuu siltä, että nykyään suosituksia tulee "liian helposti".

  VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita! Niissä on blogin suola!